Allt du behöver veta om missfärgning

This entry was posted 8 maj 2018

Alla juvelerare kommer att råka ut för missfärgade silversmycken förr eller senare. Du kanske har kunder som besöker dig för att få sina missfärgade smycken putsade och polerade eller för att få råd av dig om hur de ska förhindra missfärgning. Men vad är missfärgning egentligen och hur kan vi förhindra att den utvecklas?

Vad är missfärgning?

Missfärgning är en oxidering av silversmycken som oftast resulterar i ett tråkigt, grått eller svart skikt över smycket.

Missfärgning av silver är en form av korrosion, men till skillnad från rost förstör inte missfärgningen den underliggande metallen. Eftersom missfärgningsprocessen endast påverkar det övre skiktet kommer det missfärgade skiktet i slutänden att skydda det underliggande silvret.

Missfärgning uppstår som en kemisk reaktion med syrebaserade komponenter. Allt eftersom reaktionen utvecklas kommer silvret att ändra färg från skinande spegelblankt till glansigt gult och slutligen till helt svart, beroende på hur länge processen tillåts fortgå.

Kemin

Missfärgning är resultatet av en kemisk reaktion mellan silver och substanser i omgivningen som innehåller svavel. Silvret från dina smycken reagerar med svavel och bildar silversulfid. Silversulfid är svart. När ett tunt skikt silversulfid bildas på silvrets yta mörknar silvret. Det är det som kallas ”missfärgning”.

Vardagliga bruksföremål orsakar missfärgning

Det finns inget sätt att fullständigt skydda silversmycken från att missfärgas eftersom silver reagerar med så många olika komponenter som finns omkring dig i din vardag såsom mat, vätskor (kranvatten!), kosmetika och till och med kläder.

Missfärgningen kan exempelvis påskyndas av föremål som innehåller klor, sura komponenter eller parfym och hårspray.

När du bär silversmycken kommer oljor från din hud att ackumuleras på smyckets yta och göra silvret mottagligt för oxidering. Till och med relativt milda kemikalier i svett påskyndar oxideringen, särskilt i kombination med värme och syre.

Förhindra missfärgning

Som tidigare nämndes är det inte möjligt att förhindra missfärgningsprocessen fullständigt. Det bästa sättet att hantera missfärgning är att försöka minska takten i vilken den utvecklas.

Rekommendera dina kunder att torka av sina silversmycken efter användning, eftersom det saktar ned processen. Rekommendera dina kunder att undvika att bära silversmycken när de tvättar sig eller badar, att ta av sig silverringar när de lagar mat samt att undvika kontakt med föremål av bomull, gummi eller latex.

I butiken bör du välja förvaringslösningar som är lämpliga för förvaring av silver. Det bästa är förvaringslösningar som är lufttäta, eftersom detta minskar risken för missfärgning avsevärt tack vare att silvret endast utsätts för en begränsad mängd syre.

Låg luftfuktighet bidrar också till att fördröja missfärgningen av silversmycket. Om luftfuktighet är ett problem i butiken kan du prova att placera silikatpåsar i förvaringslösningen, eftersom dessa minskar mängden fukt i luften.

Ta bort missfärgning

Det finns många olika polermedel. Vi rekommenderar rengöringsprodukter från Hagertys för att bevara smyckena rena och skinande. Hagerty har många olika typer av produkter, varav vissa till och med innehåller medel som förhindrar missfärgning.

Polerdukar
Polerdukar är vanligtvis skonsammare och passar utmärkt för att ta bort missfärgning i dess tidiga faser. Det finns dukar som är specialbehandlade och dukar som inte är det. Detaljrika föremål är ofta svårare att polera med duk eftersom det inte går att komma åt överallt.

Se alla >

Doppvätskor
Doppvätskor såsom Silver Clean och Jewel Clean avlägsnar det missfärgade skiktet på kemisk väg och rengör snabbt och enkelt dina smycken. De skyddar även mot missfärgning över tid.

Se alla >

Putsmedel
Silverputsmedel avlägsnar också det missfärgade skiktet, men kräver mer arbete. Den största fördelen med silverputsmedel är det tillsatta ämnet i dessa produkter som förhindrar missfärgning, den patenterade komponenten R-22, som fördröjer missfärgningsprocessen och skyddar smyckena över tid.

Se alla >

Det är bara billigt silver som missfärgas. Eller?

Kvaliteten på silvret har stor inverkan på oxideringen av smycket. Eftersom silver är en relativt instabil metall kommer alla silverföremål att missfärgas över tid. Även rent silver. I allmänhet är det trots allt så att ju renare silvret är desto längre tid tar det innan reaktionen inträffar.

Även en liten förebyggande åtgärd betyder mycket.

Det bästa rådet du kan ge dina kunder är egentligen att förvara sina smycken på lämpligt sätt och att sköta om dem genom att använda silverputsmedel som innehåller ämnen som förhindrar missfärgning.

I butiken kan du skapa optimala förvaringsförhållanden som saktar ned missfärgningsprocessen, men tyvärr finns det inga silversmycken som kan skyddas fullständigt mot missfärgning.

Använd rätt förpackning till dina smycken och välj Westpacks smyckesaskar, fodral och påsar. Använd Westpacks smyckesdisplayer och displaybrickor för att fördröja missfärgningsprocessen på silversmycken som exponeras för syre i din disk eller i ditt butiksfönster.

Vad gör Westpack för att förhindra missfärgning?

Vi vet att det inte går att förhindra missfärgning fullständigt. Vi har mer än 60 års erfarenhet av utveckling, utformning och tillverkning av smyckesförpackningar och displaymaterial. Föreställ dig hur många olika material och tillverkningsprocesser vi har provat under de här åren! Vi vet exakt vilka material vi ska använda och vilka vi ska undvika för att inte påskynda missfärgningsprocessen.

Vid för tidig missfärgning är det ofta förpackningen som påskyndar processen eftersom smyckena i allmänhet ligger i sina förpackningar under lång tid. Förpackningar kan innehålla kemikalier som påskyndar missfärgningen och bidrar till att dina smycken svartnar på bara 24 timmar! Använd Westpacks förpackningar för att säkerställa att du aldrig behöver drabbas av en sådan situation.

Hos Westpack stresstester vi løbende alt emballage og præsentationsmateriale, som har berøring med smykker på vores egne testfaciliteter for at sikre, at vores produkter ikke forårsager anløb.

Vi har våra egna provningsanläggningar för att säkerställa att våra produkter inte bidrar till att dina silverföremål missfärgas. Vi provar både materialen och de färdiga produkterna före masstillverkning för att vara säkra på att våra produkter inte innehåller kemikalier som påskyndar missfärgningsprocessen. Vi kontrollerar även befintliga produkter regelbundet för att säkerställa att de uppfyller våra höga kvalitetskrav.

Provningen utförs med hjälp av stresstester av föremål i en varm miljö med hög luftfuktighet för att ”framkalla” eller katalysera en reaktion.

Testet tar 3–7 dagar beroende på produkt. Vi har ett nära samarbete med väletablerade, långsiktiga leverantörer i Asien och Europa för att säkerställa att endast de rätta materialen används vid tillverkningen av Westpack-produkter.

Du kan vara säker på att när du köper våra smyckesaskar, smyckesdisplayer, brickor, påsar, fodral och alla våra andra produkter som kommer i direkt kontakt med dina smycken inte innehåller kemikalier som påskyndar missfärgning. Om du använder förpackningar från Westpack kommer dina kunder därför aldrig att behöva komma tillbaka till din butik med ett silversmycke som har svartnat i sin förpackning.

 

Publicerat i: Tips och Tricks
Gillar du det här inlägget?
0
0