Alles wat u moet weten over het aanlopen van zilver

This entry was posted 8 mei 2018

Elke juwelier zal zwart geworden sieraden vroeg of laat een keer tegenkomen. Wellicht komen klanten langs om hun zilver te laten poetsen of poleren, of vragen uw klanten om advies over het tegengaan van aanloop. Maar wat is aanloop nou eigenlijk en hoe kunnen we het verkopen?

Wat is aanloop

Aanloop, ook wel aanslag genoemd, beschrijft het oxidatieproces van zilveren sieraden, dat zich doorgaans uit in een doffe grijze of zwarte laag over zilveren sieraden.

Aanloop is een soort corrosie van het metaal, maar in tegenstelling tot roest, wordt het ondergelegen metaal niet aangetast, omdat alleen de bovenste lagen reageren. Daarom beschermt de aangelopen laag uiteindelijk het ondergelegen zilver.

Aanloop ontstaat door een chemische reactie van het zilver met componenten in de lucht, waarbij de kleur van het zilver langzaam maar zeker verandert van een glanzend, spiegelend zilver, naar dof zilver met een gelige gloed, tot helemaal matzwart, afhankelijk van hoe lang het proces door kan blijven gaan.

De Chemie

Aanloop is het resultaat van een chemische reactie van het zilver en zwavelhoudende substanties in de lucht. Het zilver van uw sieraden reageert met zwavel en vormt zilversulfide. Zilversulfide is zwart. Wanneer zich een dunne laag zilversulfide vormt op het zilveren oppervlak, wordt het zilver donkerder. Dit noemen we “aanloop”.

Alledaagse producten veroorzaken aanloop

Het is helaas niet mogelijk om uw zilveren sieraden volledig te beschermen tegen aanloop, omdat zilver met zoveel verschillende componenten uit ons dagelijks leven reageert.

Denk hierbij aan stoffen in etenswaren, vloeistoffen (zelfs kraanwater!), cosmetiek en zelfs sommige kledingstukken. Het proces wordt bijvoorbeeld versneld door producten die chloor of zure componenten bevatten, maar ook door parfum of haarlak.

Wanneer de zilveren sieraden gedragen worden, blijven de oliën van de huid achter op de sieraden, wat de sieraden meer vatbaar maakt voor aanloop. Daarnaast zorgen zelfs de milde chemicaliën uit uw zweet voor een versnelling van het proces, vooral wanneer gecombineerd met warmte en lucht.

Aanloop voorkomen

Zoals gezegd is het niet mogelijk om aanloop helemaal te voorkomen. Het beste is om te zorgen dat het proces niet onnodig versneld wordt. Adviseer uw klanten hun sieraden af te vegen na gebruik, zodat het proces vertraagd wordt. Raad uw klanten aan zilveren sieraden af te doen tijdens het afwassen of douchen en zilveren ringen af te doen tijdens het koken. Adviseer uw klanten om contact met wol, rubber en latex zoveel mogelijk te vermijden.

Zorg dat u voor uw winkel kiest voor een opberging die geschikt is voor het opslaan van zilver, bij voorkeur opberging die luchtdicht is. Hierdoor wordt, vanwege het minimale contact van het zilver met de lucht, het aanloopproces sterk vertraagd.

Een lage luchtvochtigheid zal ook bijdragen aan het minder snel aanlopen van uw zilveren sieraden. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is in uw zaak of atelier, raden we u aan silicaatzakjes te gebruiken in uw opberging, omdat deze zakjes de luchtvochtigheid verlagen.

Zwarte aanslag verwijderen

Er zijn een hoop verschillende poetsmiddelen voor sieraden verkrijgbaar. Wij raden Hagerty’s producten voor het schoonmaken en onderhouden van uw sieraden. Hagerty biedt een ruim assortiment aan producten, waarvan sommige zelfs uw zilveren sieraden extra beschermen.

Poetsdoekjes zijn doorgaans mild en zijn perfect voor het verwijderen van aanslag in een vroege fase. De doekjes zijn met en zonder chemische behandeling verkrijgbaar. Sieraden met veel fijne details zijn soms lastig met een poetsdoek te behandelen, omdat u simpelweg niet overal bij komt.

Bekijk alle producten >

Dipvloeistoffen zoals Silver Clean en Jewel Clean reinigen op chemische wijze met de aangeslagen laag zilver en verwijderen deze. Deze producten zijn perfect voor een snelle en gemakkelijke reiniging. Ze bieden echter geen langdurige bescherming tegen oxidatie.

Bekijk alle producten >

Zilverpoets verwijdert net als de dipvloeistoffen de aangeslagen laag, maar u moet er iets harder voor werken. Het grootste voordeel van zilverpoets ten opzichte van andere poetsmiddelen is dat het een beschermend bestanddeel bevat, het gepatenteerde R-22, dat het aanloopproces vertraagt. Hierdoor worden uw sieraden gedurende langere tijd beschermend en zullen ze langer mooi blijven.

Bekijk alle producten >

Alleen goedkoop zilver loopt aan. Of niet?

De kwaliteit van het zilver is van grote invloed op de snelheid van het oxidatieproces. Echter, alle soorten zilver zal na verloop van tijd zwart worden, omdat zilver een vrij onstabiel metaal is. Zelfs puur zilver zal mettertijd dus reageren. In de regel kunt u ervan uit gaan dat hoe hoger de kwaliteit van het zilver is, hoe langzamer het aanloopproces zal plaatsvinden.

Voorkomen is beter dan genezen

Het beste dat u kunt doen is het uw klanten adviseren om de sieraden goed op te bergen en onderhouden en ze op te poetsen met een zilverpoets met beschermende component.

In uw winkel kunt u zorgen voor optimale condities in uw opslagruimte, waardoor het aanloopproces zal worden vertraagd. Helaas is er echter geen aanloopvrij zilver verkrijgbaar.

Zorg ook dat u de juiste sieradenverpakkingen en displays gebruikt. Kies daarom voor Westpack sieradendoosjes, sieradenzakjes en tasjes. Gebruik Westpack etalagemateriaal om het aanloopproces van uw aan lucht blootgestelde zilveren sieraden, te vertragen, bijvoorbeeld in uw etalage of uw vitrines.

Wat doet Westpack om aanloop te voorkomen?

Wij weten dat het natuurlijk niet mogelijk is om aanloop volledig te voorkomen. We hebben meer dan 60 jaar ervaring met het ontwikkelen, ontwerpen en produceren van sieradenverpakkingen en etalagemateriaal. Stelt u zich eens voor hoeveel verschillende materialen en productietechnieken wij in die tijd hebben kunnen testen! We weten nu precies welke materialen we moeten gebruiken en vermijden om het aanloopproces niet onnodig te versnellen.

Wanneer zilver voortijdig aanloopt is de verpakking vaak een van de boosdoeners. Uw sieraden brengen immers aardig wat tijd in hun doosjes door. Verpakkingen bevatten soms chemicaliën die het aanloopproces doen versnellen, waardoor uw sieraden al binnen 24 uur zwart zien! Gebruik daarom Westpack’s verpakkingen, zodat u zeker kunt zijn dat u nooit in een dergelijke situatie komt te staan.

We hebben onze eigen testfaciliteiten ontwikkeld, om er zeker van te kunnen zijn dat onze producten uw sieraden niet doen aanlopen.

We testen zowel de materialen en de eindproducten vóór de massaproductie in gang wordt gezet, om te kunnen garanderen dat onze producten geen chemicaliën bevatten die het aanloopproces versnellen. We voeren daarnaast regelmatig controles uit op de producten die al langere tijd in ons assortiment zitten, zodat ook deze producten zonder meer aan onze hoge kwaliteitseisen voldoen.

We testen de producten middens een stresstest in een warme, zeer vochtige omgeving, om een reactie uit te lokken of te katalyseren. Het testen duurt drie tot zeven dagen, afhankelijk van het product.

We werken daarnaast al jaren nauw samen met onze vaste leveranciers in Azië en Europa, zodat ook zij zorgen dat alleen de juiste materialen worden gebruikt voor de productie van Westpack producten.

U kunt er daarom gerust op zijn dat de Westpack sieradendoosjes, sieradendisplays, tableaus, tasjes, zakjes, of ieder ander product dan ook dat in direct contact komt met uw sieraden, nooit bestanddelen zal bevatten die uw sieraden sneller zullen doen aanlopen. Wanneer u Westpack producten gebruikt zullen uw klanten dus nooit terug hoeven te komen met een zilveren sieraad dat al in de verpakking zwart is geworden.

Geplaatst in: Tips & Tricks
Vond je dit artikel leuk?
0
0