Tidslinje över händelser

Tidslinje över händelser

Rom byggdes inte på en dag. Och inte heller Westpack. I själva verket skriver vi fortfarande en liten bit företagshistoria varje dag. Men om du letar efter en kort översikt över viktiga händelser i Westpacks historia har du kommit till rätt ställe. Som i alla fantastiska historier så börjar vi från början ...

 • Sent 1930-tal

  Sent 1930-tal:

  Valdemar Mogensen grundar Holstebro Papæskefabrik (nu känt som ’Holstebro Kartonnage’). Här utvecklar Valdemar förpackningar för de lokala företagen i västra Jylland - till exempel jordgubbslådor.
 • Sent 1940-tal

  Sent 1940-tal:

  Christen Peter Mogensen (Valdemar Mogensen son) börjar på Holstebro Papæskefabrik. På fritiden, börjar han att tillverka partylampor I kartong - en ganska populär sak vid den tiden - på vinden i Holstebro Papæskefabrik tillsammans med sin fru Inga.
 • Tidigt 1950-tal

  Tidigt 1950-tal:

  Vid något tillfälle kontaktas C.P. Mogensen av den lokala klockgrossisten O.K. Jensen. Han rekommenderar Mogensen att starta en tillverkning av förpackningar för klock- och smyckesindustrin. Mogensen följer klokt rådet.
 • 1953

  1953:

  Det ursprungliga enmansföretaget Westpap grundades av Christen Peter Mogensen den 18 juni 1953. I början finns produktionen på vinden i Holstebro Papæskefabrik.
 • Mitten av 1950-talet

  Mitten av 1950-talet:

  Under de första åren tillverkar Westpap uteslutande askar för silverbestick och smycken. All tillverkning sker för hand. Vid en viss punkt blir det alltför trångt på vinden, och nya byggnader byggs intill Holstebro Papæskefabrik. Den årliga omsättningen ökar ständigt, och ännu fler byggnader läggs till vid huvudkontoret. Vid ett tillfälle blir dock marknadslikviditeten för låg, och Mogensens familj tvingas sälja sitt hem och flytta in i kontorsbyggnaderna.
 • Sent 1960-tal

  Sent 1960-tal:

  Valdemar Mogensen avlider och Holstebro Papæskefabrik säljs på en auktion - C.P. Mogensen är inte intresserad av att köpa. Under tiden ansluter, Bent Skou Mogensen (C.P. Mogensens son) till Westpap. I slutet av 1960-talet, blir förpackningsindustrins för smycken mer konkurrenskraftig. Detta leder till en strategiförändring: Westpap börjar tillverka elementära förpackningar för andra industrier (till exempel, tillverkas fler än 600.000 askar för skruvar varje vecka). Senare visar sig detta vara en dålig strategi, då en överkapacitet i slutet av 1960 och början av 1970-talet gör att priserna hamnar i en nedåtgående spiral. Något liknande hände med många textilföretag runt om i Jylland, när Kina vann viktiga marknadsandelar. Men istället för att försvinna eller flytta hela produktionen, har Westpack gjort förändringar i tid för automatiserad plast- och monteringsproduktion.
 • 1970

  1970 :

  Westpap ändrar strategi än en gång: Syftet är nu att specialisera sig på förpackningar för smycken och klockor. Designer/arkitekt Acton Bjørn (mest känd för Margretheskålen) utvecklar en rad moderna plastaskar för Westpap. Omsättningen börjar öka, eftersom Westpap exporterar fler och fler produkter.
 • 1976

  1976:

  Bent Skou Mogensen anställs som chef i det nya bolaget Westpap I/S. Detta medför den första generationsväxlingen i bolaget. Organisationen drivs i enlighet med fyra centrala värden: Ansvar, Tillförlitlighet, Gemenskap och Affärsmannaskap. Denna annons från slutet av 1970-talet är ett bra exempel på det sistnämnda. Annonsen läser: ”Leende, vänliga och ivriga att behaga - det är reaktionen du får när du ringer Westpap att göra en beställning eller att få information av något slag”. Till denna dag, strävar Westpack efter förbättring baserat på en konstruktiv dialog med våra kunder.
 • Tidigt 1980-tal

  Tidigt 1980-tal:

  Westpap börjar verkligen ta fart och blir en aktiebaserat bolag (A/S) med det nya namnet Westpack. Detta görs för att öka den internationella attraktionskraften. En viktig affärsförbindelse etableras med Talbots Group i Storbritannien. Här bör det understrykas hur väsentlig Anna Marie (Bent Skou Mogensens hustru) var för försäljningsavdelningen. Hon var en viktig person på Westpack och var ansvarig för allt som har med inköp och försäljning att göra. När Westpack nådde en marknadsandel på 70% i Danmark och Sverige, var det till stor del på grund av Anna Maries arbete. Hon skapade också affärsrelationer med nyckelkunder i Danmark, Sverige och Storbritannien. Hon var mycket flitig och omtyckt av kunderna och personalen på Westpack. År 1983 introduceras den nu klassiska smyckesasken Bombay. Askarna är täckta av konstläder, inlägg I lyxig sammet och guld detaljer på locket.
 • 1986

  1986:

  Torino-serien av smyckesaskar införs. Plastlådan har en skuminsats i både locket och basen, samt en elegant guldlinje på locket. Denna tidlösa klassiker har varit en stapelvara i vårt sortiment sedan dess. Även om många av våra kunder idag efterfrågar kartonger, är Torino-serien fortfarande mycket populär i Skandinavien - och framför allt i Danmark.
 • 1989

  1989:

  De numera klassiska Sevilla-askarna introduceras. Detta är också det år då Westpack introducerar årlig vinstdelning. I slutet av 1980-talet producerar plastformsprutor i Westpacks produktionslinje tusentals Torino och Sevilla-askar varje timme.
 • 1992

  1992:

  Westpack njuter av en hel del framgång i början av 1990-talet och den årliga vinstdelningen för alla heltidsanställda introduceras. Dock är affärsläget osäkert ibland, eftersom efterfrågan bestäms av ett fåtal mycket stora kunder. År 1992 introduceras smyckesaskserien Verona. De är tillverkade av glänsande svart plast som innehåller smått guldglitter, vilket ser ut som guldstoft. ”Plastavfall återanvänds”, säger rubriken i denna tidningsartikel från 1990-talet. Under 1990-talet pågår det en växande debatt om plast. Följaktligen vill Westpack dela sina positiva historier om återvinning och gröna initiativ. Westpack har aldrig varit rädd för att prova nya saker - och genom hela vår historia har vi experimenterat med olika material och produktionsmetoder.
 • 1994

  1994:

  ”Du kan ringa vår nya ordertelefon och orderfax gratis”, står det i Westpacks kataloger från 1990-talet. Detta är naturligtvis många år före uppkomsten av e-handel. Under 1990-talet är produktkataloger avgörande för Westpacks affärsstrategi, och en hel del arbete går åt till att göra dessa så förklarande och informationsrika som möjligt. ”Den gratis orderfaxen är öppet 24 timmar om dygnet - även på helgen”, tillägger katalogtexten. År 1994 introduceras smyckesaskserien Rio. De är tillverkade av återvinningsbar glansig plast med en subtil glittereffekt, och de blir snabbt populära.
 • 1996

  1996:

  De en gång så populära smyckesaskarna i plast börjar långsamt gå ut ur modet, eftersom den miljövänliga agendan är på uppgång. Kartong och papper anses ha en mindre miljöpåverkan. Därför finns det en efterfrågan på askar av kartong i smyckesindustrin. Som ett svar på detta introducerar Westpack pappersklädda askar av kartong 1996. Men alternativen är begränsade: du kan välja svart eller blå.
 • Sent 1990-tal

  Sent 1990-tal:

  Även om plastaskar blir mindre och mindre populära, utgör de fortfarande ryggraden i Westpacks produktion i slutet av 1990, då fler än 100.000 plastlådor produceras varje dag. När större kunder kommer för att besöka Westpack kan de inspektera askarna i deras ständigt växande showroom. Dessa möten ansikte mot ansikte (såväl som mässor) är viktiga för att etablera affärsrelationer. Idag, mer än 20 år senare, ringer en del guldsmeder fortfarande oss med samma order som de gjorde i slutet av 1990-talet.
 • 2000

  2000:

  Westpack vill kunna leverera de askar av kartong som branschen kräver. Därför köps de så kallade Emmerci-maskinerna - dessa italienska maskiner kan skapa styva pappersklädda kartongaskar automatiskt. Nu kan en person producera 2.000 askar i timmen. Ole och Søren Mogensen (söner till Bent Skou Mogensen) driver Westpack från början av 2000 och Bent börjar fokusera mer på styrelsearbetet.
 • 2001

  2001:

  Westpack börjar processen med att flytta till ett nytt huvudkontor (Sletten i Holstebro). Smyckesaskserien Montreal introduceras. Detta är en fortsättning på den lyxiga raden av produkter som började med Bombay-serien 1983.
 • 2002

  2002:

  Westpack introducerar Boston - en serie kartongaskar. Askarna är tillverkade av elegant matt kraftpapper, och designen andas skandinavisk enkelhet. Med tiden kommer detta att bli en av Westpack bäst säljande produkter - och nya varianter av utformningen kommer att introduceras.
 • 2004

  2004:

  I åratal har Westpack köpt produkter från leverantörer i Thailand, men nu etableras ett representationskontor i Shenzhen (Kina). Westpack bevittnar sin andra generationsväxling, när Ole och Søren Mogensen tar över från Bent Mogensen - det är en process som varar fram till 2007.
 • 2007

  2007:

  Under den senare hälften av 2000-talet, blir det möjligt att beställa online ”som ett komplement till våra kataloger”, som denna katalogtext från 2007 läser. Mässor och tryckta kataloger är fortfarande mycket viktiga vid denna tidpunkt, men e-handel blir allt viktigare; på 2010-talet kommer detta att ta fart på ett sätt som bara en handfull människor kunde förutspå. Under 2007 introduceras den exklusiva smyckesasken Berlin.
 • Sent 2000-tal

  Sent 2000-tal:

  Den globala finanskrisen från mitten av 2007 till början av 2009 påverkar inte Westpack på ett förödande sätt. Under åren efter den globala finanskrisen, erövrar Westpack viktiga marknadsandelar och blir långsamt en av de största förpackningsföretagen i Europa.
 • 2009

  2009:

  Genom introduktionen av ECO-askarna Boston, lanseras Westpacks ECO-koncept. ECO varumärket fungerar som ett samlingsnamn för alla våra miljövänliga, ekologiska, återvunna, FSC®- och Fairtrade® produkter. Vi använder ECO-etiketten för produkter som uppfyller våra höga krav gällande giftiga kemikalier och produkter som är skadliga för miljön eller ekosystemet. FSC är märket för ansvarsfullt skogsbruk. Vårt FSC licensnummer är FSC®C112509.
 • Tidigt 2010-tal

  Tidigt 2010-tal:

  Ole Mogensen bestämmer sig för att lämna företaget och ersätts av Morten Dalsgaard. Morten har en hel del nya idéer med honom och Westpack njuter av ännu mer framgång under det följande decenniet. E-marknadsföring blir allt viktigare inom branschen, och i början av 2010-talet skapar Westpack en särskild strategi för e-postflöden. Stort fokus läggs på e-handel.
 • 2014

  2014:

  Amsterdam - Westpacks första serie postanpassade smyckesaskar - införs. Den blir snabbt populär, eftersom det gör att guldsmeder och smyckesdesigners kan skicka smycken till sina kunder via post (askarna kan skickas som ett stort brev).
 • 2015

  2015:

  Westpack etablerar ett WFOE (helt utlandsägt företag) i Kina.
 • 2016

  2016:

  Vår Frankfurt-askar introduceras. De är ännu tunnare version av Amsterdam-askarna. I likhet med många av våra askar, har Frankfurt en låg minsta beställningsmängd för loggtryck, vilket är ovanligt i branschen.
 • 2017

  2017:

  Den danska kapitalfonden Capidea köper Westpack. Søren och Morten fortsätter båda inom företaget - även som aktieägare. Westpack lanserar en ny hemsida, vilken är en stor förbättring jämfört med den förra. Shoppingupplevelsen online blir mer intuitiv och e-handelsstrategin är oerhört framgångsrik. Westpack etablerar ett representationskontor i Indonesien.
 • Sent 2010-tal

  Sent 2010-tal:

  Westpack slår det ena försäljningsrekordet efter den andra. Extra fokus tillägnas CSR. Den populära serien av smyckesaskar Stockholm introducerades 2019. Samma år, accepterar Westpack ett pris från Deloitte för”Bäst ledda företag”.
 • 2020

  2020:

  I början av 2020 invigs Westpacks nya lager. Westpack har nu nästan 17.000 kunder över hela världen. 400.000 askar produceras varje vecka i vår danska fabrik. Den nya och uppdaterade hemsidan lanseras.
 • 2021

  2021: Westpack vinner E-handelspris

  Danska handelskammaren tilldelar Westpack det prestigefyllda e-handelspriset i kategorin 'Bästa B2B-onlinebutik med en omsättning av < 200 000 000 DKK'.
  Westpack vinner E-handelspris
 • 2021

  2021: Westpack gör betydande investeringar

  Trots Covid-19-pandemin investerar Westpack avsevärt i byggnader och produktionsutrustning. Den internationella webbshopen har utökats från 11 till 15 språk.
 • 2022

  2022: Westpack säljs till den svenska aktiefonden Adelis

  Adelis Equity Partners (en tillväxtpartner för välpositionerade, nordiska företag) blir majoritetsägare i Westpack. Ledning och nyckelpersoner investerar en betydande ägarandel i Westpack. Tillsammans räknar parterna med att fortsätta satsa på en ambitiös tillväxtplan. Westpack har nu mer än 23 000 kunder över hela världen.
 • 2022

  2022: Søren Mogensen lämnar Westpack

  I samband med sin 50-årsdag väljer Søren Mogensen att lämna Westpack efter en generations aktiv tjänstgöring i familjeföretaget. Den sista av den ursprungliga grundarfamiljen lämnar därmed företaget. Men den gamla Mogensen-andan, etablerad 1953, fortsätter att leva kvar i företaget tack vare Westpacks fyra kärnvärden: Ansvar, Pålitlighet, Gemenskap och Affärsmässighet.
  Søren Mogensen lämnar Westpack