Tijdslijn van de evenementen

Tijdslijn van de evenementen

Rome is niet op één dag gebouwd. En Westpack ook niet. Iedere dag opnieuw schrijven we een stukje van onze geschiedenis. Als u op zoek bent naar een kort overzicht van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van Westpack, lees dan vooral verder. Zoals met alle geweldige verhalen, beginnen we bij het begin ...

 • Eind jaren 30

  Eind jaren 30:

  Valdemar Mogensen richt Holstebro Papæskefabrik op (nu bekend als ‘Holstebro Kartonnage’). Valdemar maakt er verpakkingen voor de lokale bedrijven in West-Jutland - waaronder aardbeienboxen.
 • Eind jaren 40

  Eind jaren 40:

  Christen Peter Mogensen (zoon van Valdemar Mogensen) sluit zich aan bij Holstebro Papæskefabrik. In zijn vrije tijd begint hij, samen met zijn vrouw Inga, met het vervaardigen van kartonnen feestlampen - destijds vrij populair - op de zolder van Holstebro Papæskefabrik.
 • Begin jaren 50

  Begin jaren 50:

  Op een gegeven moment wordt C.P. Mogensen gecontacteerd door de plaatselijke horloge-groothandel O.K. Jensen. Hij raadt Mogensen aan om een productie van verpakkingen voor de horloge- en juwelenindustrie op te starten. Mogensen volgt wijselijk het advies op.
 • 1953

  1953:

  Het eenmansbedrijf Westpap wordt op 18 juni 1953 opgericht door Christen Peter Mogensen. In het begin stond de productie op de zolder van Holstebro Papæskefabrik.
 • Midden jaren 50

  Midden jaren 50:

  Westpap vervaardigt de eerste jaren uitsluitend doosjes voor zilveren bestek en sieraden. De productie gebeurt volledig met de hand. Op een gegeven moment wordt het te krap op zolder en worden er nieuwe gebouwen opgericht naast Holstebro Papæskefabrik.
  De jaarlijkse omzet stijgt voortdurend, en er komen nog meer gebouwen bij aan het hoofdkantoor. Op een gegeven moment wordt de marktliquiditeit echter te laag en wordt de familie Mogensen gedwongen hun huis te verkopen en de kantoorgebouwen te betrekken.
 • Eind jaren 60

  Eind jaren 60:

  Valdemar Mogensen overlijdt en Holstebro Papæskefabrik wordt geveild - C.P. Mogensen is niet geïnteresseerd in de aankoop ervan. Ondertussen voegt Bent Skou Mogensen (C.P. Mogensens zoon) zich bij Westpap.
  Eind jaren zestig wordt de verpakkingsindustrie voor sieraden competitiever. Dit leidt tot een strategiewijziging: Westpap begint met het maken van rudimentaire verpakkingen voor andere industrieën (er worden bijvoorbeeld wekelijks meer dan 600.000 doosjes voor schroeven gemaakt).
  Dit blijkt later een slechte strategie te zijn. Eind jaren zestig en begin jaren zeventig komen de prijzen door overcapaciteit in een neerwaartse spiraal terecht.
  Iets dergelijks gebeurde met de vele textielbedrijven in Jutland, toen China belangrijke marktaandelen won. Maar in plaats van te verdwijnen of de volledige productie te verplaatsen, had Westpack tijdig wijzigingen aangebracht voor de automatische productie van plastic en assemblage.
 • Jaren 70

  Jaren 70:

  Westpap verandert opnieuw van strategie: ze willen zich specialiseren in verpakkingen voor sieraden en horloges.
  Ontwerper / architect Acton Bjørn (vooral bekend van de Margrethe Bowl) ontwikkelt een reeks eigentijdse plastic doosjes voor Westpap.
  De omzet begint toe te nemen doordat Westpap steeds meer producten exporteert.
 • 1976

  1976:

  Bent Skou Mogensen wordt aangenomen als directeur bij het nieuwe bedrijf Westpap I / S. Dit is de eerste generatiewijziging in het bedrijf.
  De organisatie wordt geleid volgens vier centrale waarden: Verantwoordelijkheid, Betrouwbaarheid, Gemeenschap en Zakelijk Inzicht. Deze advertentie uit de late jaren 70 is een goed voorbeeld van het zakelijk inzicht.
  " Met een glimlach zijn we u van dienst - dit kunt u verwachten als u Westpap belt om een bestelling te plaatsen of om informatie te verkrijgen", luidt de advertentie.
  Tot op de dag van vandaag streeft Westpack naar verbetering, op basis van een constructieve dialoog met onze klanten.
 • Begin jaren 80

  Begin jaren 80:

  Westpap komt in een stroomversnelling terecht en wordt een naamloze vennootschap (N.V.) onder de naam Westpack. Daarmee willen ze de internationale aantrekkingskracht vergroten. Er wordt een belangrijke zakelijke relatie opgebouwd met Talbots Group in het VK.
  We benadrukken graag even hoe belangrijk Anna Marie (de vrouw van Bent Skou Mogensen) was voor de verkoopafdeling. Ze was een belangrijke figuur bij Westpack en verantwoordelijk voor alles wat met in- en verkoop te maken had.
  Toen Westpack in Denemarken en Zweden een marktaandeel van 70% bereikte, was dat grotendeels te danken aan het werk van Anna Marie. Ze startte ook zakelijke relaties met key accounts in Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Ze was erg toegewijd en zowel geliefd bij klanten als bij het personeel van Westpack.
  In 1983 wordt het inmiddels klassieke Bombay juwelendoosje geïntroduceerd. De doosjes hebben een kunstlederen coating, luxe fluwelen inserts en een gouden opdruk op het deksel.
 • 1986

  1986:

  De juwelendoosjes van de Torino-serie worden geïntroduceerd. Het plastic doosje heeft een foam insert in zowel het deksel als de bodem en een elegante gouden lijn op het deksel. Deze tijdloze klassieker is sindsdien niet meer weg te denken uit ons assortiment.
  Hoewel veel van onze klanten tegenwoordig om kartonnen doosjes vragen, is de Torino-serie nog steeds erg populair in Scandinavië - en vooral in Denemarken.
 • 1989

  1989:

  De inmiddels klassieke Seville-doosjes worden geïntroduceerd. Dit is ook het jaar dat Westpack jaarlijkse winstdeling introduceert.
  Eind jaren tachtig produceren de spuitgietmachines in de productielijn van Westpack elk uur duizenden Torino- en Seville-doosjes.
 • 1992

  1992:

  Westpack kent begin jaren negentig een groot succes en introduceert een jaarlijkse winstdeelname voor alle fulltime medewerkers.
  Soms is de bedrijfssituatie echter onzeker, omdat de vraag wordt bepaald door enkele zeer grote klanten.
  In 1992 wordt de Verona-serie van juwelendoosjes geïntroduceerd. Ze zijn gemaakt van glanzend zwart plastic dat kleine gouden glitters bevat, die eruit zien als goudstof.
  Plastic afval wordt hergebruikt, leest de kop in dit krantenartikel uit de jaren negentig. In de jaren negentig is er een groeiend debat over plastic. Daarom wil Westpack de positieve kant laten zien van recycling en groene initiatieven. Westpack is nooit bang geweest om nieuwe dingen te proberen - en door onze geschiedenis heen hebben we geëxperimenteerd met verschillende materialen en manieren van produceren.
 • 1994

  1994:

  "U kunt ons nieuw telefoon- en faxnummer gratis bereiken", staat er in Westpack's catalogi uit het midden van de jaren negentig.
  Dit is natuurlijk vele jaren vóór de opkomst van e-commerce. In de jaren negentig zijn productcatalogi cruciaal voor de bedrijfsstrategie van Westpack, en er wordt hard gewerkt om ze zo duidelijk en informatierijk mogelijk te maken. “De gratis bestelfax is 24 uur per dag open - ook in het weekend”, voegt de catalogustekst toe.
  In 1994 wordt de Rio-serie van juwelendoosjes geïntroduceerd. Ze zijn gemaakt van recycleerbaar glanzend plastic met een subtiel glittereffect en worden al snel razend populair.
 • 1996

  1996:

  De eens zo populaire plastic juwelendoosjes beginnen langzaamaan uit de mode te raken, nu de aandacht voor het milieu toeneemt. Karton en papier hebben nu eenmaal minder impact op het milieu. Daarom is er in de sieraden-industrie nu ook vraag naar kartonnen doosjes.
  Als reactie hierop introduceert Westpack in 1996 kartonnen doosjes met een papieren coating. Maar de opties zijn beperkt: zwart of blauw.
 • Eind jaren 90

  Eind jaren 90:

  Hoewel plastic doosjes minder populair worden, vormen ze nog steeds de ruggengraat van de productie van Westpack. Eind jaren negentig worden nog dagelijks meer dan 100.000 plastic doosjes geproduceerd.
  Wanneer grotere klanten Westpack komen bezoeken, kunnen ze de doosjes bekijken in de steeds groter wordende showroom. Deze persoonlijke ontmoetingen (net als beurzen) zijn belangrijk om zakelijke relaties te creëeren. Meer dan 20 jaar later bellen sommige goudsmeden ons nog steeds met dezelfde bestelling als eind jaren negentig.
 • 2000

  2000:

  Westpack luistert naar wat de industrie wil: kartonnen doosjes. Daarom worden de zogenaamde Emmerci-machines gekocht - deze Italiaanse machines kunnen automatisch stijve kartonnen verpakkingsdoosjes maken. Hiermee kan één persoon 2.000 kartonnen dozen per uur produceren.
  Ole en Søren Mogensen (zonen van Bent Skou Mogensen) leiden Westpack vanaf begin 2000 en Bent begint zich meer te concentreren op de Raad van Bestuur.
 • 2001

  2001:

  Westpack verhuist naar een nieuw hoofdkantoor (Sletten in Holstebro).
  De Montreal-serie van juwelendoosjes wordt geïntroduceerd. Dit is een voortzetting van de luxe productlijn die ooit begon met de Bombay-serie in 1983.
 • 2002

  2002:

  Westpack introduceert de Boston-serie van kartonnen doosjes. De doosjes zijn gemaakt van stijlvol mat kraftpapier en het design ademt Scandinavische eenvoud uit. Na verloop van tijd wordt dit één van de best verkopende producten van Westpack - en er zullen later nieuwe variaties op het ontwerp worden geïntroduceerd.
 • 2004

  2004:

  Westpack koopt al jaren producten van leveranciers in Thailand, maar inmiddels is er een vertegenwoordigingskantoor gevestigd in Shenzhen (China). Westpack kent een tweede generatiewijziging, nu Ole en Søren Mogensen het stokje van Bent Mogensen overnemen - dit proces duurt tot 2007.
 • 2007

  2007:

  In de tweede helft van de jaren 2000 wordt het mogelijk om online bestellingen te plaatsen “als aanvulling op onze catalogi”, volgens deze catalogus-tekst uit 2007. Beurzen en gedrukte catalogi zijn op dit moment nog steeds erg belangrijk, maar e-commerce wordt steeds belangrijker; in de jaren 2010 zal het een vlucht nemen op een manier die weinig mensen hadden voorspeld.
  In 2007 wordt het high-end sieradendoosje Berlin geïntroduceerd.
 • Eind jaren 2000

  Eind jaren 2000:

  De wereldwijde financiële crisis van medio 2007 tot begin 2009 heeft geen verwoestende gevolgen gehad voor Westpack.
  In de jaren na de wereldwijde financiële crisis verovert Westpack belangrijke marktaandelen en wordt het langzaamaan één van de grootste verpakkingsbedrijven van Europa.
 • 2009

  2009:

  Met de introductie van de Boston ECO-boxen wordt het ECO-concept van Westpack gelanceerd. Het ECO-merk dient als overkoepelende term voor al onze milieuvriendelijke, biologische producten, gerecycleerde producten, FSC®-producten en Fairtrade®-producten. We gebruiken het ECO-label voor producten die voldoen aan onze strenge eisen wat betreft giftige chemicaliën en producten die schadelijk zijn voor het milieu of ecosysteem. Het FSC® kenmerk is voor verantwoord bosbeheer. Ons FSC® licentienummer is FSC®C112509.
 • Begin jaren 2010

  Begin jaren 2010:

  Ole Mogensen besluit het bedrijf te verlaten en wordt vervangen door Morten Dalsgaard. Morten brengt veel nieuwe ideeën met zich mee en Westpack kent nog meer succes in het volgende decennium.
  E-mail marketing wordt steeds belangrijker in de branche en begin 2010 introduceert Westpack een speciale strategie voor e-mail verkeer. De nadruk wordt gelegd op e-commerce.
 • 2014

  2014:

  Amsterdam - de eerste serie juwelendoosjes in post-formaat- wordt geïntroduceerd. Het wordt snel populair, omdat het goudsmeden en sieradenontwerpers in staat stelt juwelen per post naar hun klanten te sturen (de doosjes kunnen verstuurd worden als een grote brief).
 • 2015

  2015:

  Westpack richt een WFOE (een onderneming die volledig in buitenlandse handen is) op in China.
 • 2016

  2016:

  Onze Frankfurt-doosjes worden geïntroduceerd. Ze zijn een nog dunnere versie van de Amsterdam-doosjes. Zoals bij vele van onze doosjes, heeft Frankfurt een lage minimale afname voor logo-opdruk, wat zeldzaam is in de branche.
 • 2017

  2017:

  Het Deense kapitaalfonds Capidea koopt Westpack. Søren en Morten blijven allebei in het bedrijf - ook als aandeelhouders.
  Westpack lanceert een nieuwe website, een grote verbetering ten opzichte van de vorige. De online winkelervaring wordt intuïtiever en de e-commerce-strategie is zeer succesvol.
  Westpack richt een vertegenwoordigingskantoor op in Indonesië.
 • Eind 2010

  Eind 2010:

  Westpack breekt het ene verkooprecord na het andere. Er wordt extra aandacht besteed aan MVO. In 2019 wordt de populaire Stockholm-serie van juwelendoosjes geïntroduceerd. In datzelfde jaar ontvangt Westpack een prijs voor "Best Managed Companies" van Deloitte.
 • 2020

  2020:

  Begin 2020 wordt het nieuwe magazijn van Westpack ingehuldigd. Westpack heeft nu bijna 17.000 klanten wereldwijd. In onze Deense fabriek worden wekelijks 400.000 doosjes geproduceerd. De vernieuwde website wordt gelanceerd.
Mijn favorieten 0