En pose, der kan redde liv...

Dette indlæg blev udgivet 6. december 2018
Medicinposen - et samarbejde med Hospitalsenhed Vest

I tæt samarbejde med Hospitalsenhed Vest står Westpack bag en helt unik løsning ift. fejlmedicinering. Med inspiration fra smykkebranchen og god sparring, så den populære medicinpose dagens lys i foråret 2018. I dag er den ude blandt 25.000 patienter i hele landet. Her er historien bag.

Det hele startede med et pilotprojekt ved Hospitalsenheden Vest. En studerende havde i et spørgeskema spurgt en række patienter til, hvad de manglede i forbindelse med deres hospitalsbesøg og svarene gav et tydeligt billede af behovet for at gøre det nemmere at medbringe egen medicin.


Ifølge forskningen skyldes helt op til 14 procent af alle indlæggelser, at patienterne har taget forkert eller for meget medicin. 80 procent af situationerne er alvorlige. 2-3 procent ender med at patienterne dør.


Fra formstøbt plastik til en flødekaramel

Med behovet afdækket gik produktudviklingen i gang. Første udkast var en pose i formstøbt plastik; en løsning som fyldte en del og var forholdsvis dyr at lave. Til videreudviklingen valgte Christian Bjerrum, Innovationskonsulent i Region Midtjylland, at kontakte flere virksomheder heriblandt Westpack, hvor han kom i dialog med Key Account Manager, Maja Amdi-Fisker.

Westpack var med det samme med på udfordringen, mens de øvrige virksomheder stille og roligt gav op. Det blev starten på en spændende proces med materialer og modeller.

Maja fortæller: ”Vi startede med prototyper i papir; at lave en pose, som passede ned i sengebordet på hospitalet, men som samtidig kunne lukkes. Vi arbejdede med karton, plastik og stof og søgte inspiration online og i gemmerne.” Og det var i gemmerne, at første gennembrud kom. Maja fortæller: ”Vi fandt en gammel flødekaramel-lignende smykkeæske med fast bund og en top af satin, hvor båndet kunne bindes omkring. Det var et godt udgangspunkt.”

Samspil med Kina

Næste step var at inddrage Westpacks kinesiske designteam. Igennem proaktiv sparring nået det tværkulturelle team frem til flere vigtige konklusioner: bunden skulle være hård nok til at stå selv og toppen skulle være blød nok til at kunne foldes ned omkring bunden for at give posen funktionen af både at kunne bruges åben og lukket. Posen skulle være flat-packed indtil brug og materialet skulle være vaskbart. Disse konklusioner blev sammen med Maja og Christians indledende designproces til en fysisk prøve.

Maja fortæller: ”Den første prøve vi fik hjem fra Kina var spot-on. Der var lige lidt med længden med bindebåndet, men det var det. Vi bestilte 5000 stk. til test hos patienterne, som var meget positive.”


Posen er designet, så den kan stå som en praktisk, åben kurv med medicin i hjemme hos borgeren. Når det bliver aktuelt med et hospitals- eller lægebesøg, er det nemt at folde siderne op, snøre posen til og tage sin medicin med.


Efter endnu en mindre tilretning, blev posen hurtig klar til pilotprojekt. Det betyder, at posen netop nu er ude ved endnu 20.000 patienter.

Overvældende modtagelse

Og det går godt, fortæller Maja: ”Medicinposen er blevet positivt modtaget overalt. Både hos patienter og pårørende, hospitaler og falckreddere. Medicinposen gør det så nemt at tage sin medicin med for patienten selv – og for folk omkring dem.”

Morten Dalsgaard, CEO hos Westpack, holder skarpt øje med virksomhedens projekter, og medicinposen har også gjort indtryk hos ham. Han fortæller: "Vi er meget stolte over at have deltaget i udviklingen og produktionen af medicinposen. Vi har haft et fantastisk innovativt samarbejde med projektlederen fra Regionen, og vi ser frem til næste step i processen, nemlig den videre udbredelse af denne enkle, men geniale løsning på et desværre alvorligt problem: manglende overblik over egen medicin samt fejlmedicinering. Den effekt medicinposen allerede har opnået hos borgerne – samt de vundne innovations- og initiativpriser, taler sig eget tydelige sprog. Godt gået!"

Pilotprojektet er endnu ikke afsluttet, men der er allerede nu et ønske om at bestille flere medicinposer.

Det skriver medierne:

6. december 2018
"Medicinposen er et genialt koncept': Pilotprojekt udbredes før det er afsluttet"
dr.dk

8. oktober 2018
"Forsøg med 15.000 medicinposer skal hjælpe borgerne i Vestjylland til at få styr på deres medicin"
vest.rm.dk

27. februar 2018
"Små poser skal redde liv: Medicin bliver samlet ét sted."
dr.dk

11. marts 2018
Gratis medicinpose kan redde liv
aoh.dk

10. januar 2018
"Ny medicinpose skal hjælpe patientens medicin på vej"
nido.rm.dk

6. juli 2017
"TrygFonden donerer halv million kroner til Medicinposen"
vest.rm.dk

Posted i: Westpack
Kan du lide dette post?
0
0